top of page
Maria Gerlofson, Act and grow-9.jpg

Slösa inte bort kompetensen och livet! 

Det finns alldeles för många kvinnor som inte tar plats, inte tar för sig och inte sätter gränser – fast de vill. Alldeles för många kloka och duktiga kvinnor lider även av utmattning och dålig självkänsla.

Det är slöseri med kraft, kompetens och liv att så många håller sig själva tillbaka och samtidigt sliter ut sig för att andra ska må bra. Det vill jag ändra på!

Mer eller mindre omedvetet påverkas vi av gamla normer och idéer för hur kvinnor ska vara: snälla, omhändertagande, behagfulla, blygsamma, återhållna och tillbakadragna.

Andra vill också gärna hålla oss kvar i gamla roller – det är ju så bekvämt med snälla duktiga kvinnor.

Mycket av problemen sitter i hur andra beter sig – i gamla strukturer och fördomar och att vi fastnar i gamla vanor. Det finns väldigt mycket att göra på samhällsnivå! Men i min verksamhet är det fokus på vad du som kvinna själv kan göra.

 

Att stötta kvinnor att ta mer plats, stå upp för sig själva och må bättre är ett sätt för mig att på riktigt använda min kompetens, min klokhet, min humor och mitt engagemang till hundra procent. Att leva ut till fullo, ta plats och verkligen jobba med det jag brinner för – att stötta kvinnor i att sluta förminska sig själva och ta plats med värme, humor och självrespekt.

Maria Gerlofson, Act and grow-4.jpg

Vad har jag gjort

När jag gick ut gymnasiet så skulle alla jag kände plugga ekonomi. Så då gjorde jag också det, även om jag innerst inne ville bli journalist eller kurator. Jag vågade inte tro på mig själv och mina drömmar, utan anpassade mig till vad andra gjorde och tyckte.

När jag nästan var klar kändes allt fel, så jag gick en journalistskola på kvällstid. Mitt första jobb var på tidningen Ledarskap där jag kunde få utlopp för min humanistiska sida. Sedan följde några år då jag gjorde karriär som ekonomijournalist med jobb på DN och SvD. Jag var ung och lovande och mådde superdåligt.

När min mamma dog, när jag var 27 år, ändrade jag mycket i mitt liv. Jag sa upp mig och blev redaktör för Röda Korsets Ungdomsförbunds tidning, började gå en massa kurser i teater, bröt en förlovning och utbildade mig till dramapedagog. Jag startade mitt företag och har sedan dess drivit det, till största delen på heltid. Jag tog stöd för att stärka min självkänsla, hitta det jag ville och fick modet att leva mitt liv som jag ville. 

 

I flera år växlade jag mellan att skriva artiklar och böcker och att jobba med grupper med hjälp av teaterns metoder. 2004 blev jag chefredaktör på Tidningen PS! om personlig utveckling och psykologi. Efter åtta roliga, lärorika, slitsamma och utvecklande år lades tidningen ner. Då hade jag hunnit slå ihop den med tidningen Leva, samt utbildat mig ytterligare i coachning, ledarskap, psykologi och teamutveckling. Jag tackade nej till vidare karriär på förlaget för att fortsätta jobba som jag ville, något jag fortfarande gör.

Sedan januari 2020 bor jag i ett hus nära havet i Stockholms skärgård. Här kan jag ta promenader i skogen på lunchen eller sitta och jobba på bryggan en stund när jag vill. 

 

Jag brukar beskrivas som klok, rolig, kompetent och varm. Tydlig, rak och empatisk. För mig är allas lika värde och mänskliga rättigheter viktigt. Jag ser mig själv som humanist. På fritiden jobbar jag aktivt för att minska effekterna av klimatkrisen.

 

Förutom att coacha och utbilda har jag varit bokredaktör i Tidningen Chef och sammanfattat aktuell ledarskapslitteratur i Chefboken. 

Jag har även skrivit böckerna:

Här kommer vi, 1997 på Sober Förlag

Mod – stå upp för dig själv 2010 på Natur& Kultur

Coachboken, en lärobok i coachning tillsammans med Anja Lindberg 2017 på Liber.

Drömchef eller stressmakare – 9 vägar till hållbart ledarskap, 2018 på Liber

drömchef omslag.jpg
Coachboken bild.jpg
modomslag.jpg

Mina ledord:

Mod: Att våga leva det liv du vill, att säga ifrån och stå upp för dig själv och andra. Att komma med nya idéer och våga tänka nytt. Att våga leda när det behövs och backa när det är bäst. Att våga stå upp för dina ideal och värderingar – även när andra inte håller med.

Frihet: Arbetsmässig, tankemässig, mänsklig och fysisk. Alla ska känna att de får vara sig själva bortom normer, stereotyper, och förväntningar från andra och sig själva. Alla ska kunna känna frihet i sina jobb att tänka och agera själva utifrån de ramar uppdraget har. Frihet ska alltid kombineras med hänsyn till andra. 

Medmänsklighet: Att värna varandra och den plats vi lever på. Att agera med värme och omsorg, mot oss själva, andra och vår miljö. Att sträva efter inre och yttre hållbarhet. Att värna mänskliga rättigheter och demokrati.

bottom of page