top of page

Gör du dig mindre än du är?


En undersökning visar att nära 90 procent av yrkesarbetande kvinnor i världen blir mobbade, förminskade eller straffade på olika sätt när de är framgångsrika. Det kallas The Tall Poppy syndrome. Uttrycket kommer från att man skär ner de vallmoblommor som växer sig högre än de andra så att alla ska synas. Här kan du läsa undersökningen

Ett annat uttryck jag mött är ”power penalty”, där kvinnor med makt straffas extra hårt och hånas mer än de manliga kollegorna. Ovanpå det har vi Jante, som säger åt oss att vi inte ska tro att vi är något.

De här sorgliga fenomenen får effekter på hur vi beter oss. Och nu måste jag skriva om det igen!!! Vi vill inte bli mobbade, retade eller förminskade. Så omedvetet kan vi hålla igen och inte ta för mycket plats och inte heller vilja för mycket. Vi drar oss för att ta ledande positioner eller utmärka oss. Vi begränsar oss själva - utan att ens vara riktigt medvetna om det.

Det märks också i de mål vi sätter och hur utmanande de är. Det ser jag inte minst i coachning. Många har svårt att se vilken typ av liv som är möjligt för dem.

En amerikansk coach jag jobbat med berättade: ”När jag satt i en källare och coachade åtta kvinnor kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle driva ett internationellt företag, tjäna miljarder och kunna stötta tiotusentals kvinnor över hela världen. Det fanns inte ens i min vildaste fantasi. Jag kunde inte ens tänka tanken. Men nu tio år senare är det min nya verklighet.”

Säkrar du upp för att inte bli besviken?

Känner du igen dig? Har du lägre förväntningar på jobb, karriär, liv och lön för att inte ”verka för mycket”, eller för att säkra upp så du inte blir besviken? Tänker du att ordstävet "den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket" är sant så att du är försiktig men vad du önskar dig?

Själv tänkte jag första att - nej inte jag - jag begränsar mig inte – jag vågar drömma stort. Men precis som alla andra påverkas jag av samhället och människorna omkring mig. Nu när jag är mer uppmärksam på det, kan jag snabbare ta mig ur de begränsande tankarna. Men det har blivit en viktig fråga för mig - att stötta kvinnor som tar och vill ta mer plats. Flera av er som följer mig känner säkert igen att jag pratat om detta tidigare.

Det kan vara bra att fundera över om du begränsar dig själva. Om du "play small", som man säger på engelska. När du blir medveten om hur du stoppar dig själv är det lättare att bryta mönster och komma vidare. Naturligtvis tycker jag inte att vi ska sträva bara för sakens skull. Vi behöver inte vara effektiva eller maxa livet om vi inte vill.

Det vi alla behöver är att få vara oss själva, få ta plats, kunna vara kompetenta, duktiga eller högpresterande om vi vill det – utan att bli hånade, stoppade eller mobbade!

Och mitt i detta budskap vill jag också ta upp en annan sida av detta. Det är många kvinnor som använder härskartekniken dubbel bestraffning mot sig själva! Det innebär att du först dämpar dig själv från att ta mer plats, och sedan kritiserar du dig själv för att du gör så. Det är inte ditt fel att det är så här! Det är gamla mossiga strukturer som lever kvar. Vi behöver förändra bilden av hur vi ska och får bete oss, vi behöver jobba med strukturer, fördelning av hemarbete och lika lön för samma jobb. Samtidigt som du utvecklar dig själv och utmanar dina begränsningar.

I coachning stöttar jag ledare och egenföretagare att få mer mod, vara i balans och hitta sitt sätt att leda på! Vill du också bli stärkt och ta mer plats på ett sätt som känns bra för dig - kontakta mig så ser vi hur vi kan lägga upp coachning för just dig! maria@gerlofson.se

Comments


bottom of page