top of page

Att bemöta härskartekniker

Jag fick en fråga häromdagen av en kund. Han ville gärna veta hur man bemöter olika former av härskartekniker. Vi pratade om det en lång stund, och visst, det är inte lätt, men det går för det mesta.
Härskartekniker är metoder som personer använder för att få makt över dig på olika sätt. Det var den norska socialpsykologen och politikern Berit Ås som spred begreppet. När hon satt i norska Stortinget upptäckte hon hur männen där kommunicerade på ett sätt som visade att det hon sa var oviktigt. Här är de sju teknikerna:

 1. Osynliggörande – andra låtsas inte se dig, ignorerar dig eller talar över ditt huvud

 2. Förlöjligande – andra skämtar på din bekostnad och får dig och det du säger att verka löjligt

 3. Undanhållande av information – du får inte den information du behöver för att kunna delta i diskussioner eller beslut. Du kanske inte ens blir inbjuden till viktiga möten

 4. Dubbelbestraffning – Vad du än gör är det fel. Är du noga med rapporten är du perfektionist, är du mindre noga är du oseriös. Är du för kvinnlig är du ett våp, är du manhaftig är du dominant och osympatisk

 5. Påförande av skuld och skam – andra försöker få dig att skämmas eller få skuldkänslor. Exempelvis för att du inte är med dina barn utan prioriterar jobbet, eller för att du inte gjort det andra tycker du borde

 6. Objektifiering – folk påpekar saker om ditt utseende och din kropp och gör dig till ett objekt

 7. Hot om våld eller våld – du hotas om du inte sköter dig på det sätt som den andre vill

Många har gjort egna varianter av de härskarteknikerna, men dessa är grunden. Ofta kan de användas i kombination, som när du får höra att du ju är riktigt smart fast du är blond. Då blir du både objektifierad och förlöjligad.

Jag tror sällan att den som använder härskartekniker gör det medvetet, det kan vara en slapp jargong som hänger kvar, eller så gör de som alla andra gör i en viss kultur i en organisation. Det är också ofta människor som inte har så stor självinsikt eller empati.

Så hur gör man då om man är utsatt? Det första är att göra folk medvetna om vilken effekt deras sätt att agera har. Det hjälper inte alltid, utan kan göra saken värre, men är ändå värt ett försök. Är det inte chefen som använder härskartekniker är det kanske läge att berätta för hen att de existerar.Här är några sätt att bemöta härskarteknikerna:

 • Kräv information – du har rätt att få samma information som alla andra, annars kan du inte utföra ditt jobb.

 • Ställ motfrågor och ifrågasätt. Det kan till exempel vara att fråga om personen verkligen tror att alla blondiner är dumma, eller om de tycker att det är okej att skämta på kollegors bekostnad. De blir säkert generade och eller irriterade till en början, men får sig en tankeställare.

 • Om du blir osynliggjord genom att andra pratar eller kollar på mobilen när du ska säga det du ska säga, ta en paus och säg att du väntar tills alla har möjlighet att lyssna och fokusera.

 • Ta inte emot skuld som andra försöker lägga på dig. Du gör dina egna val och prioriteringar och kan stå för dem.

 • Skaffa teflonhud – försök att inte ta dumma kommentarer eller förlöjligande personligt, det är den som använder härskartekniker som är omogen.

 • Humor kan ibland vara ett ovärderligt sätt att ta udden av fåniga kommentarer

Comentarios


bottom of page