– och vad du kan göra istället
1. Du ältar problem istället för att lösa dem Det är lätt att fastna i ett problem vi har. Vi tänker och grubblar över varför det blev som det blev och vad vi gjort för fel. Eller så försöker hjärnan lösa det när vi ska sova. Gör så här istället:
Definiera problemet – skriv ner vad problemet faktiskt är. I beskrivningen av problemet kan du ibland även hitta lösningen.
Spåna olika lösningar på problemet. Skriv ner för- och nackdelar med de olika alternativen.
Välj en lösning och testa den. Bestäm när du ska prova och hur länge.
Utvärdera hur det har gått? Har inte problemet löst sig behöver du prova något annat sätt att lösa det.
Om problemet fortsätter att gnaga i dig och var olöst. Fundera över om du verkligen har försökt lösa rätt problem eller om det är något annat som stör egentligen. Märker du att problemet inte går att lösa – acceptera att det finns där och är en del av livet och släpp taget.
2. Du låter dina tankar dra ner dig När du tänker hur jobbigt något är får du en stressreaktion i kroppen. Hjärnan kan inte skilja på verkliga händelser eller tankar du har. Så varje gång du tänker ”Usch vad stressigt detta är” eller ”Jag klara inte detta”, mår du ännu sämre. Försök att få distans till tankarna genom att sätta ett ”Jag har en tanke om…” och fyll i den tanke du har. Typ ”Jag har en tanke om att jag är stressad” Då förstår din hjärna att du bara tänker och stressreaktionerna minskar.
3. Du accepterar otydligt ansvar och luddiga krav När du inte riktigt vet vad som förväntas av dig på jobbet eller hemma blir du lättare stressad. Risken är att du gör mycket mer än vad du faktiskt behöver. Du kan också lägga ner för mycket tid och möda på att göra saker perfekta som inte behöver vara det.
Ta reda på vilket ansvar du har och vilka krav och förväntningar som finns på dig. Stäm av med dig själv att förväntningarna och kraven är rimliga med tanke på den tid och de resurser du har. Om inte – säg det!
4. Du vet inte vad som är viktigt för dig Du kanske har mängder av mål du försöker nå och det kan vara bra. Men om du inte känner till dina egna drivkrafter och vad som egentligen är viktigt för dig finns risken att du har mål som andra, mer än du, tycker är viktiga. Att ständigt springa på bollar som andra kastar gör dig till slut utmattad och tom. Ta reda på vad som är viktigt för dig i livet på djupet och vilka grundläggande värderingar du har. Stäm av att dina mål funkar ihop med dina värderingar. Om inte, ändra dina mål.
5. Du gör mer av det som stressar dig När vi är stressade är det lätt hänt att göra mer av samma sak. Har du mycket på jobbet, stannar du kvar och jobbar undan. Det kan låta smart rent instinktivt. Men du blir mer effektiv och klarar dig bättre om du gör något annat när du är stressad. Ägna dig åt sådant som ger dig kraft, energi och återhämtning, så får du ork att lösa det som stressar dig.
6. Du tror att du kan vänta med vilan Vila kan jag göra när jag är död, tänker du glatt och tuffar på i samma höga takt hela tiden. Du läser om framgångsrika personer som sover 5-6 timmar per natt och tror att du kan vara likadan. De flesta blir dummare och mer ofokuserade av bristande sömn och vila. Stress är inte farligt i sig, det är bristen på återhämtning som skadar. De flesta behöver 7-9 timmars sömn, troligen även du.
7. Du tror att den som älskar sitt jobb inte kan bli utmattad Du drivs av passion för ditt jobb och tror att det vaccinerar dig mot stress och utmattningssyndrom. Men tvärtom är risken för utmattning större om du älskar ditt jobb. Ju mer passionerad du är, desto större är risken att du skippar pauser, återhämtning och andra viktiga saker i livet. Ta paus, även om du älskar ditt jobb.
8. Du tror att du klarar allt själv Du är vuxen, erfaren och kan det mesta om hur du ska må bra i livet. Därför tror du att du kan lösa problemen själv i perioder då du säger ”Det är lite mycket just nu”. Ofta brukar sådana perioder aldrig ta slut, det är ”lite mycket just nu” hela tiden. När du är stressad får du tunnelseende. Du ser bara ett problem och om någon, högst en lösning. Ofta är den att jobba mer. Du kan inte lösa problem lika kreativt som när du är avslappnad, och du har snävare perspektiv. Ta hjälp istället av någon som kan hjälpa dig att se nya perspektiv, nya lösningar och som kan hjälpa dig att definiera problemet på ett nytt sätt. Och framför allt, någon som hjälper dig att inte göra om samma misstag om och om igen.
Hör av dig till mig om du vill ha coachning för att se nya perspektiv och komma ur tunnelseendet!
Comentários