top of page

Är du en modig eller feg chef? 14 punkter som avgör


Modigt ledarskap innebär inte att du är tuff, hård och tar en massa risker. För mig är det något helt annat, som många ledare behöver bli bättre på. Det är att:

1. Våga vara tydligt med ramar, regler och strukturer och vänligt och bestämt säga till när någon går utanför ramarna. Ramarna är till för att få verksamheten att fungera bra, inte för att kontrollera med detaljstyrning.

2. Ta tag i konflikter och svåra samtal direkt. Om du agerar så snart du märker att något inte står rätt till kanske det inte ens blir en konflikt och inte heller så svårt.

3. Våga säga nej och stå upp för dina idéer och visioner. Du fick rollen som ledare av en anledning. Våga stå tryggt och säkert i ditt ledarskap och säg vad du tycker klart och tydligt. Både till din grupp och din ledning.

4. Sätta gränser för vad som är ditt ansvar och vad som är andras. Vad är det rimligt att du gör och vad ska andra göra? Ska du verkligen fortsätta ta hand om fika på födelsedag, avtackningar, fylla på kaffeförrådet och julfester? Våga delegera, även om andra blir sura.

5. Våga säga att du inte vet. Din roll som ledare är sällan att vara expert och kunna allt, det är specialistens roll. Din uppgift är att leda gruppen på bästa sätt så att de får de bästa resultaten och jobbar bra ihop.

6. Fråga och lyssna mer än du pratar. Ledare kan lätt hamna i fällan att tro att de måste ha alla svar och ta kommandot i samtal. Smartast är att ställa frågor och verkligen lyssna på svaren.

7. Våga fatta obekväma beslut som inte alla gillar. Din roll är inte att bli älskad av alla, utan att ha verksamhetens bästa i fokus. Jobbigt, men viktigt!

8. Stå ut med att alla inte gillar dig. En ledare behöver ibland säga och göra sådant som inte alla tycker är bra. Du kan inte göra alla nöjda. Det här kan vara tufft och jobbigt. Vi vill alla bli omtyckta. Men ditt jobb kan kräva att du ibland gör folk missnöjda, arga och ibland till och med ledsna.

9. Våga göra fel, misslyckas och vara mänsklig. Det är sprickorna och misstagen som gör oss mänskliga och därmed lättare att relatera till. Ha kul, visa dig sårbar och var mänsklig. Du behöver inte sätta på dig en roll av att du är ”viktig” och seriös bara för att du är chef.

10. Våga tänka helt nytt. Hitta på arbetssätt, tjänster och varor som kan tyckas helt galna i början men som kan växa till något fantastiskt. Stå ut med att folk inte tror på din idé i början.

11. Jobba för en mer hållbar organisation även om din ledning tycker att ni inte behöver vara en del av den gröna omställningen. Framöver kommer alla behöva anpassa sig till ett nytt klimat och jobba mer hållbart. De som går före är vinnarna. Det är de modiga ledarna som visar vägen.

12. Vara stolt och nöjd med dig själv och ditt ledarskap. Det är så lätt att hamna i självkritik och i bluffsyndromet, att du är rädd att någon ska komma på att du inte kan något egentligen. Se till dina styrkor, din kompetens och dina framgångar. Låt ingen, varken du själv, andra eller Jante, få dig att tro att du är mindre än du är.

13. Behandla alltid alla medmänniskor med respekt, vänlighet och förståelse. Du kan vara både bestämd, tydlig och vänlig och medkännande.

14. Förstå att mod är något du tränar och att det handlar om att göra något du tycker och vet är viktigt för dig, men som känns obekvämt och jobbigt. Ha ett eget klart syfte med varför du vill leda och skapa något bra, så blir det lättare att ta dig över inre motstånd.


Vad tycker du är modigt ledarskap och att leda modigt? Är det olika typer av motstånd och mod som behövs om du är man respektive kvinna? Betyder förväntningarna vi har på oss om hur vi ska bete oss något för hur modiga vi är?Comments


bottom of page